Despre Buteni

Who We Are

Comuna Buteni este amplasată în nord-estul judeţului Arad, în bazinul Crişului Alb, la conjuncţia Câmpiei de Vest cu Munţii Zărandului, Codru Moma. Este străbătută de drumul European E 79A.

Așezare Geografică

Geografic ea este aşezată pe valea de mijloc a râului Crişul Alb, la 3 km înaintea primei părţi a Ţării Zărandului, numită de localnici „Cheile Cociubei”​.

Formele de Relief

Formele de relief ce predomină sunt dealurile şi colinele, comuna este situată la o altitudine de 350 m şi dispune de o vegetaţie bogată.

Clima

Clima este temperat-continentală, cu uşoare influenţe mediteraneene, temperaturile medii anuale situându-se în jurul valorilor de 10-12 grade Celsius.

Dacă avem în vedere şoseaua Arad-Brad, Buteniul marchează jumătatea acestei distanţe, fiind străbătut de drumul European E 79A (Vărşand – punct vamal – Brad – judeţul Hunedoara) ce se intersectează aici cu cel judeţean DJ 793 Buteni-Şintea Mare.

Şase km o despart de vecinul ei nordic, oraşul Sebiş (oraş cu 6000 locuitori), respectiv 24 km de mai îndepărtată staţiune balneo-climaterică de interes naţional Moneasa, 3 km de comuna sud-vestică, Chişindia (localitate cu 1700 locuitori).
Ca suprafaţă, acesta se numără printre primele 15 comune din judeţ.

Zonele de pădurile alternează cu zonele de păşune şi culturile de cereale, respectiv pomi fructiferi.