Muzeul satului din Buteni

In parcul adiacent drumului catre Sebis exista Muzeul Satului Buteni. Muzeul de istorie, etnografie si arta a fost inaugurat in anul 1979. Piesele din Muzeul Buteni dateaza incepand cu secolul II i.e.n. – fragmente de ceramica dacica, descoperite pe dealul Sindioara, unelte agricole datand din secolul al XVII –lea, imbracaminte populara cu o vechime remarcabila, avand ca piesa de rezistenta „Cojocul inflorat” fiind reprezentativ localitatii Buteni.

Muzeul este organizat pe mai multe incaperi. In cea mai mare sunt expuse obiectele specifice caselor butincienilor: razboiul de tesut, furca, fuiorul de canepa, lada de zestre, patul, imbracamintea, obiectele de bucatarie.

In mini „sectia” de istorie au fost expuse obiecte predacice si dacice: fragmente de silex de Iosasel, statueta preindoeuropeana, ciocane de piatra, ceramica dacica, din abundenta, risnita, precum si nenumarate unelte de munca.

Exista si un spatiu rezervat unor oameni de seama ai comunei si faimosului cor al Buteniului, o colectie de arta plastica cu lucrari ale butincenilor – amatori (Simion Mot, Veselina Clepea, Ramona Boc) si profesionisti (Petru Lucaci si Dacian Giura), o colectie de fotografii si documente vechi, precum si uneltele cu care a lucrat, la Buteni, sculptorul Mihai Buculei.