Dealul grosilor colectia de sculptura „Mihai Buculei”

In mirifica Tara a Iancului, pe comunicatia Brad – Arad, unde Crisul Alb da nastere Canalului Morilor, te intampina cu maretie „FANTANA DORULUI”.

Mai exact, pe teritoriul comunei Buteni in zona limitrofa a DN 79A in sud-estul localitatii Buteni, in locul numit „Grosi”, se gaseste complexul sculptural datand din 1985 a sculptorului Mihai Buculei. Cu o suprafata de cca. 2 ha cuprinzand cinci statui.

Tabara de sculptura a luat fiinta in urma cu peste 30 de ani, cand, in anul 1979 cu ocazia inaugurării muzeului din Buteni, lui Mihai Buculei i s-a propus să facă un bust a lui Avram Iancu sau Ioan Buteanu în centrul localității.

Artistul a fost de acord dar a cerut să i se pună la dispoziție materia primă – piatra. D-nul Motrea, primar in acea vreme, a adus cantități mult mai mari decât ar fi fost necesar pentru lucrare și astfel s-a ajuns de la un bust la o tabără de sculptură, concepută din șapte lucrări dintre care s-au realizat cinci. Așa au apărut pe Dealul Groșilor (loc unde, până prin 1820, a fost un cătun cu numele Groși) sculpturile maestrului Buculei:

  • „Fereastra pentru dorul Iancului”
  • “Sanctuar”
  • „Fereastra in amintirea strabunilor”
  • „Erou sacrificiu suprem”
  • „Fantana dorului”.